”Olen Helsingissä, ja kohta alkaa olla nälkä! Mistä löytäisin nopeasti ravintolan, jossa keliaakikon on turvallista syödä? Ehdotuksia?”
”Ollaan menossa perheen kanssa reissulle Tampereelle. Antakaa vinkkejä hyvistä gluteenittomista ravintoloista ja kahviloista!”
”Paljastakaa nelostien parhaat gluteenittomat mestat!”
Nämä esimerkit ovat tähän tarkoitukseen tekaistuja, mutta sisältönsä puolesta hyvin tuttuja viestejä sosiaalisen median, esimerkiksi Facebookin, gluteenittomista ryhmistä.
Yleensä jo muutaman minuutin sisällä moni kanssakeliaakikko on ehtinyt auttaa ja tarjota ehdotuksia. Hieno ele! Pomminvarmasti myös joku kehottaa kysyjää viitsimään käyttää hakutoimintoa ja etsimään vastauksia aiemmin esitetyistä samoista kysymyksistä.
Mutta kaikki eivät ole Facebookissa, ja siellä harva jaksaa päivittää ryhmien tiedostojen vinkkilistoja.
Olen miettinyt, miten voisimme vielä tehostaa keskinäistä ruoka-apuamme? Voisivatko Keliakialiiton keliakiayhdistykset auttaa siinä ja tarjota alustan?
Keliakiayhdistyksillä on omat nettisivut. Jospa yhdistykset voisivat näille sivuille lisätä linkin, jonka taakse jäsenet voisivat suositella mielestään hyviä paikallisia ravintoloita, kahviloita, leipomoja, leipomomyymälöitä ja paikallisia gluteenittomia tuotteita? Se olisi hyvä paikka myös nostaa näkyville Keliakialiiton gluteenittoman palvelun merkin omaavat paikalliset yritykset.
Sieltä vinkit löytyisivät helposti. Ne auttaisivat sekä oman maakunnan gluteenitonta väkeä että maakunnassa kyläilevää keliaakikkoa tai muuten gluteenitonta suosivaa matkalaista.
Tiedän, että tämänkin ehdotuksen heikko lenkki on siinä, että suosituksia pitäisi päivittää, koska ne vanhenevat. Jaksan kuitenkin uskoa, että yhdistysten vapaaehtoistoimijoilla voisi olla aikaa ja halua tähän.
On aina hienoa löytää hyvä gluteeniton palvelu. Sen ilon haluaa jakaa. Tästä vuodesta haluaisin nostaa positiivisesti tikun nokkaan muutaman oman paikallisen kokemuksen.
Viime keväänä kävin Inarissa saamelaismuseo Siidassa, josta löytyi mainio ravintola Sarrit. Sillä on Keliakialiiton myöntämä gluteenittoman palvelun merkki. Buffetlounaalla kaikkea sai gluteenittomana – myös jälkiruokapiirakkaa vaniljakastikkeella. Ja kaikki maistui! Lisäksi vitriinissä oli tarjolla useampi gluteeniton kahvileipä, jopa kampanisu.
Menomatkalla pysähdyin yöksi Rovaniemellä, jossa askeleet veivät iltapalalle hampurilaisketju Friends & Brgrsiin. Se on pikaruokaketju. En ole hampurilaisten suurkuluttaja, mutta tämän ketjun itsetehdyt gluteenittomat hampurilaissämpylät ovat poikkeus säännöstä. Ketju oli jo tuttu Helsingistä ja Espoosta, mutta sen ravintola sattui löytymään myös Rovaniemeltä.
Maukasta tarjosi myös lounasravintola Vanha Sampo Iitin Kausalassa, Päijät-Hämeen kaakkoisosassa. Kesän ehkä paras lounaskokemus! Vähintään kaksi listan kolmesta ruuasta on laktoosittomia ja gluteenittomia. Myös jälkiruuaksi löytyi gluteeniton vaihtoehto. Perille, entiseen kyläkouluun, olisi tuskin löytänyt ilman navigaattoria, mutta ravintola oli tupaten täynnä. Vaikka lounaalla oli hintaa 13 euroa, tieto hyvästä palvelusta kiirii: syömässä oli niin työmiehiä kuin turisteja.
Vielä nämä: jalat alta veivät kesällä niin porvoolaisen ravintolan Zum Beispielen lounasrisotto kuin Helsingin keskustassa Kämp Gallerian kakkoskerroksessa sijaitsevan ravintola Waffdaddyn gluteenittomat, kaurajauhosta valmistetut suolaiset vohveliannokset. Ah ja nam!
Jokainen näistä paikoista löytyi joko sosiaalisesta mediasta, sanomalehdestä tai keliaakikkoystävän vinkistä.
Eija Kallioniemi, helsinkiläinen toimittaja ja keliaakikko
Kommentit
Lähetä kommentti