Lähdettiin aviomiehen kanssa kolmen viikon retkeilyautoreissulle ensimmäistä kertaa Keski-Eurooppaan keväällä 2022. Matkustimme Finnlinen laivalla Helsingistä Travemündeen. Saksassa pysähdyimme ensin muutamaksi päiväksi pieneen Seppenraden kylään, josta matkamme jatkui alaspäin Mosel-jokea pitkin. Trabent Trarbachin jälkeen ajoimme Belgian läpi Hollantiin, jossa reissasimme rannikkoa pitkin ylöspäin ja sitten taas palasimme Saksan puolelle. Kotiin tulimme laivalla Travemündesta Helsinkiin. Tässä kirjoituksessa on kokemuksia gluteenitonta ruokavaliota noudattavan turistin ruokailuista Saksassa ja Hollannissa. Olin aiemmin matkustanut molemmissa maissa vähän, ja minulla oli muistikuva, ettei minulle sopivaa ruokaa ainakaan ravintoloista kovin helposti saisi. Onnekseni tämä käsitys muuttui tällä matkalla.
Keksit matkaeväinä Suomesta, juustot ja persikka-passionhedelmähillo kaupasta. Oli hyvää!
Saksan päässä piipahdimme aluksi hotelli Muttersiepessä
Seppenradessa. Saksassa aamiaisen kivijalka on leipä, mutta hotellista löytyi
hyvin gluteenittomia vaihtoehtoja, kun olimme siitä etukäteen ilmoittaneet.
Ruokailimme ravintolassa ja paikan gluteenittomaksi räätälöity lammasannos oli
suussa sulavaa. Parin päivän jälkeen jatkoimme alaspäin Moselin laaksoon pienten
kylien leirintäalueilla pysähdellen. Tykkään kovasti kokata retkeilyauton
kaasuliedellä kaikessa yksinkertaisuudessaan. Itse tehty retkiruoka
paikallisista raaka-aineista maistuu aina hyvältä. Tällä matkalla löysin itselleni
uutuutena Schär-merkin Gnoccit. En muista niitä koskaan aiemmin syöneeni ja
suolavedessä keitettyinä ne hurmasivat meidät molemmat. Pussi maksoi Saksassa noin
kolme euroa ja ostin niitä muutaman kotiinkin tuliaiseksi.
Saksan ruokakaupoissa gluteenittomat vaihtoehdot olivat
Suomen tarjontaa huomattavasti suppeammat. Ison marketin gluteeniton ruokahylly
saattoi olla vain vaatimaton ”hyllyn pääty”, josta löytyi yhden tuotemerkin leipää,
jauhoja, keksejä ja pastaa. Luontaistuotekauppoja tuntui olevan kaikissa kylissä
ja niistä saattoi löytyä runsaammin gluteenittomia vaihtoehtoja. Lopputulos
kuitenkin oli, että kaikkien kylien ja kaupunkien kaupoista löytyi jotain
gluteenitonta ilman mitään suurempaa hämminkiä.
Saksan ravintoloissa oltiin yllättävän tietoisia
gluteenittomuuden vaatimuksista. Melkein kaikissa vierailemissamme
ravintoloissa tarjoilijat tiesivät mitä on gluteeniton ruoka, ja vaikka suurimmassa
osassa niitä ei ollut merkitty erikseen ruokalistaan, vaihtoehtoja pystyi
muokkaamaan sopiviksi. Tuntui helpottavalta, kun tarjoilijat usein kertoivat,
että keittiössä joudutaan ennen gluteenitonta ruoanvalmistusta siivoamaan
tarkasti pöytäpinnat ja siksi annoksen tekeminen kestää normaalia pidempään.
Tosin joissakin ravintoloissa myös ihan suoraan sanottiin, ettei ole mitään minulle
sopivaa eikä mikään ruokien räätälöinti onnistu. Arvostin rehellisyyttä ja
vaihdoimme paikkaa. Ja kyllä, niitäkin huoltoaseman baareja löytyi, joissa
myyjät kohauttelivat hartioitaan ja kyselivät ”what is gluten”. Niissä
paikoissa ei ollut kerta kaikkiaan mitään sopivaa syötävää. Eräässä
ravintolassa hypin ilosta kattoon, kun ruokalistasta löytyi G-kirjaimet, ja
tsadaa – niitä oli suurimman osan ruokien perässä. Mutta huoh – onneksi
luettiin huolellisesti: G-kirjain oli laitettu merkitsemään ruokia, mitkä
sisälsivät gluteenia.
Hollannin ravintoloiden gluteenittomuus-valmiutta kohtaan
tunsin enemmän huolta etukäteen. Aiemmilla Amsterdamin matkoilla olin saanut
lounaaksi pelkkää vihreää salaattia, kun lounaat pohjautuvat pitkälti
ruokaisien voileipien ympärille. Tämäkin huoli osoittautui nyt turhaksi.
Jokaisessa ravintolassa, jossa kävimme, järjestyi gluteeniton leipä ja
ravintoloiden henkilökunta kertoi tarkasta keittiöhygieniasta. Ja lisäksi ruoka
oli huippuhyvää! Myös Hollannissa käymissämme ruokakaupoissa oli hyvät
valikoimat.
Hollannin rannikolla puhtaassa öljyssä paistetut ranskalaiset ja täytetty lounasleipä jossain matkan varrella
Usein palatessamme retkeilyautomatkalta huomaan ottaneeni
mukaan vähän liikaa eväitä kotoa lähtiessä. Toki vuodet ovat opettaneet
luottamaan siihen, että sopivaa ruokaa löytyy matkan päältä ja myös se on
ilahduttanut, että gluteenittoman ruokavalion ja keliakian tietoisuus ovat
lisääntyneet kansainvälisestikin.
Blogikirjoituksen on kirjoittanut Uudenmaan keliakiayhdistyksen hallituksen jäsen Marjukka Friman-Reinikka
Kommentit
Lähetä kommentti