Vinkkejä leipäkoneleivontaan

Ostin yli kymmenkunta vuotta sitten leipäkoneen helpottamaan työssä käyvän keliaakikon arkea. Kaupassa ei siihen aikaan ollut kuin kaksi vaihtoehtoa, joista valitsin sen, jossa oli oma ohjelma gluteenittomalle leivonnalle. Alkuvuosina leivoin sillä kerran viikossa, nyttemmin harvemmin.


Tässä muutamia vinkkejä:

Leipään tuleva neste, oli se vettä maitoa tai piimää kannattaa laittaa ensin koneen pohjalle. Sitten vasta jauhot ja mahdolliset hiutaleet. Tämä siksi että aineet sekoittuvat paremmin näin.

Parhaimman ohjeen leipäkoneelle löytää vain kokeilemalla eri reseptejä. Kannattaa myös kokeilla erilaisia jauhoja. Omassa leipäkoneessani käytän melkein aina Sunnuntain jauhoja, tummaa ja vaaleata. Jos pystyt käyttämään gluteenitonta kauraa, se kohoaa parhaiten. Itse olen joissakin resepteissä muuttanut tattarihiutaleet kaurahiutaleiksi niin leipä pysyy paremmin kasassa. Mikään ei estä kehittelemästä omaa leipäreseptiä, mutta se vaatii jo syvempää asiaan paneutumista. Itse leivon melkein aina reseptin mukaan, koska tiedän että joku sen leivän on sillä saanut onnistumaan. Keliakialiiton vuonna 1995 julkaisemassa kirjassa ”Herkullisia leivonnaisia ja ruokia keliaakikoille” on leipäkonereseptejä.

Leivässä on oma taiteenlajinsa kaivella se vaivausterä sieltä leivän sisältä niin ettei sitä rapeaa kuorta joudu kovin paljon rikkomaan. Leivän viipaloinnin olen suorittanut sahanteräisellä veitsellä joka oman kokemukseni mukaan leikkaa helpommin.

Kun tuoreen leivän tuoksu leijuu huushollissa ei kestä kauan ennen kuin sitä leipää tullaan norkoomaan…Yleensä annan armon käydä oikeudesta ja leikkaan viipaleen miehellenikin….


Hannan lempireseptit:

MAUSTEINEN PERUNALEIPÄ

3 dl           vettä
0,5 dl        perunahiutaleita
5,5 dl        gluteenitonta leipäjauhoseosta
1 tl            suolaa
2 rkl          siirappia
1 tl            kuminaa
1 rkl          juoksevaa margariinia tai öljyä
1,5 tl         kuivahiivaa

Mittaa kättä lämpimämpi vesileipäkoneen kulhoon. Lisää kuivat aineet, siirappi, rasva ja kuivahiiva. Valitse ohjelma ja käynnistä leipäkone. 

PIIMÄLIMPPU

2 dl        tummaa gluteenitonta jauhoseosta
3 dl        gluteenitonta leipäjauhoseosta
1 tl         suolaa
1 tl         pomeranssinkuorta
1 tl         kuminaa
3 rkl       siirappia
2 rkl       öljyä tai margariinia
1 1/2 tl   kuivahiiva
1 tl         anista
3 dl        piimää

Mittaa aineet leipäkoneen kulhoon ja käynnistä kone. 



Blogikirjoituksen on kirjoittanut Uudenmaan keliakiayhdistyksen hallituksen jäsen Hanna Kuntonen.



Kommentit

Oma kuva
Uudenmaan keliakiayhdistys
Toimintamme edistää keliaakikoiden, ihokeliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien hyvinvointia ja motivoi sairauden hyvään hoitoon tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Yhdistyksemme lisää keliakian tunnettuutta toiminta-alueella. Järjestämme Uudellamaalla gluteenittomia tapahtumia, mm. vierailuja, luentoja, kokkauskursseja, lastentapahtumia ja tuote-esittelyjä. Olemme mukana myös muiden järjestämissä terveyteen liittyvissä tapahtumissa. Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan ja tekemään yhdessä! Lisätietoja: https://uusimaa.keliakiayhdistys.fi/