Miten koronapandemia on vaikuttanut yhdistyksen hallitustyöskentelyyn?

Koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat alkaneet pikkuhiljaa tuntua uudelta normaalilta. Keväällä kauhistutti, miten yhdistyksen toimintaa voidaan pyörittää ilman kasvokkaisia tapaamisia, mutta nyt noin kahdeksan kuukautta myöhemmin monet osallistuvat etänä jo rutiinilla.

Halusimme yhdessä yhdistyksen puheenjohtajan kanssa selvittää mm. sitä, miten korona on vaikuttanut hallituksen jäsenten motivaatioon työskennellä hallituksessa. Iloksemme lähes jokainen hallituksen 14 jäsenestä vastasi kyselyyn (12/14). Hallituksen kokoukset  ja erilaisten työryhmien kokoukset olemme pitäneet Teams-verkkoalustan kautta. Livenäkin on saanut osallistua ja aina muutama henkilö onkin tullut toimistolle kokoustamaan.

Siirtyminen etäkokouksiin ei ole vaikuttanut suurimman osan (75%) motivaatioon, yhdellä henkilöllä etäkokoukset ovat vaikuttaneet motivaatioon jopa positiivisesti. Vain kahdella henkilöllä etäkokoukset vaikuttivat motivaatioon jonkin verran negatiivisesti. 

Sen sijaan tapahtumien perumiset koronan takia vaikutti vastaajista 50 prosentin motivaatioon jonkin verran negatiivisesti - toiselle puoliskolle tämäkään ei vähentänyt motivaatiota hallitustyöskentelyyn.


Kysyimme myös, kuinka suuri osa aikoo koronan jälkeen edelleen osallistua etänä kokouksiin. Vain yksi henkilö ei aio hyödyntää etäkokoustamisen mahdollisuutta. 11 vastaajaa aikoo osallistua sekä toimistolla että etänä. Vastaukset antavat sen kuvan, että etäosallistumisen mahdollisuus on tuonut tarvittavaa joustoa hallitustyöskentelyyn - aina ei ehdi paikan päälle, mutta etänä voi kuitenkin olla mahdollisuus osallistua. Ja kuten avoimissa vastauksissa yksi vastaaja muotoili: "omaksi ilokseni olen huomannut kuinka sujuvaa on tämä Teamsin käyttö".


Toivotaan kuitenkin, että hallitus pääsisi pian työskentelemään ihan kasvokkainkin. Etäkokouksista on jäänyt puuttumaan vapaamuotoinen keskustelu, joka perinteisissä kokouksissa on hoidettu ennen ja jälkeen kokouksen sekä kahvitellessa. Myöskin syksyn hallituksen virkistystapahtuma on peruttu. Tällaiset mahdollisuudet vapaamuotoiselle keskustelulle ovat tärkeitä hallituksen hitsautumisessa yhteen ja tänä vuonna hallituksen ryhmäytyminen onkin jäänyt valitettavan vähälle. Tässä on meillä parannuksen paikka, ja meidän tulee miettiä miten jutustelun, eli ihmisten sosiaalisuuden tarve saadaan täytettyä. Vapaalle ajatustenvaihdolle pitää saada tilaa vaikka ei kasvokkain kohdattaisikaan.

Olen kuitenkin ylpeä yhdistyksemme sopeutumisesta tähän haastaavaan tilanteeseen: jo keväällä siirsimme peruuntuneen uusien jäsenien tapahtuman verkkoon sekä järjestimme yhden verkkoluennon. Syksyllä järjestämme niin ikään kaksi verkkoluentoa ja moniin muihin tapahtumiin on ollut etäosallistumismahdollisuus. Järjestämme myös perinteisiä tapahtumia koronavarotoimenpiteet huomioon ottaen niille jäsenille, jotka haluavat niihin osallistua.

Ja jos sinä olet innostunut hallitustyöskentelystä, niin ilmoita siitä syyskokouksessa 17.11 tai etukäteen puheenjohtajalle / järjestösihteerille. Syyskokouksessa valitaan yhdistykselle uusi hallitus. Hallituskaudet ovat kaksivuotisia niin, että vuosittain aina puolet hallituksesta on erovuorossa. Uusia hallituslaisia siis tarvitaan tänäkin vuonna. Tervetuloa mukaan  vaikuttamaan yhdistyksesi toimintaan!

 

Kirjoittaja on Uudenmaan keliakiayhdistyksen järjestösihteeri

Kommentit

Oma kuva
Uudenmaan keliakiayhdistys
Toimintamme edistää keliaakikoiden, ihokeliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien hyvinvointia ja motivoi sairauden hyvään hoitoon tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Yhdistyksemme lisää keliakian tunnettuutta toiminta-alueella. Järjestämme Uudellamaalla gluteenittomia tapahtumia, mm. vierailuja, luentoja, kokkauskursseja, lastentapahtumia ja tuote-esittelyjä. Olemme mukana myös muiden järjestämissä terveyteen liittyvissä tapahtumissa. Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan ja tekemään yhdessä! Lisätietoja: https://uusimaa.keliakiayhdistys.fi/