Keskikesän juhla, juhannus on ohitettu ja viimeistään silloin grillikausi käynnistettiin kodeissa ja mökeillä. Verkkoluennossani toukokuussa ”Gluteenitonta kesägrillailua” kerroin grillaamisen eri vaiheista. Puhuin esivalmisteluista, maustamisesta, marinoinnista, raaka-aineiden valinnoista, varsinaisen grillaamisen toteuttamisesta ja esillepanosta sekä kattamisesta. Raaka-aineiden runsaasta kirjosta tai niiden tarkkaa valikointia ei voi liikaa korostaa.
Esivalmistelussa on keskeistä grillin ja työvälineiden puhtaus ja gluteenittomuus. Hyviä apuvälineitä, jos grilli ei ole täysin gluteeniton, ovat foliovuoat, foliorulla, leivinpaperi ja paistopussit. Myös oma gluteeniton irrallinen parila ja paistinpannu ovat käteviä takaamaan gluteenittomuuden. Lisäksi hyvä etukäteen ja ajoissa suunnittelu raaka-aineiden valinnoissa sekä hankinnoissa takaa hyvän lopputuloksen. Etenkin, jos käyttää pakastetuotteita, niin niiden sulattaminen on syytä tehdä jo edellisinä päivinä. Muistaa kannattaa aina tarkastaa raaka-aineiden, mausteiden, mausteseosten ja -kastikkeiden tuoteselosteet, että ne varmasti ovat gluteenittomia ja keliakiaruokavalioon sopivia.
Maustamisessa voi käyttää valmiita gluteenittomia mausteita, marinadeja ja maustekastikkeita sekä balsamicoja. Gluteenittomuuden varmistamiseksi ne voi tehdä myös itse. Ne syntyvät helposti vaihtelemalla eri määriä öljyä, suolaa, sokeria/sokerimakusiirappeja, hedelmämehuja, perusmausteita, yrttejä, tomaattisosetta/-pyreetä, sinappia, soijakastiketta, etikkaa/sitruunanmehua tai suolakurkun lientä. Mausteseos ja -kastike voi olla joko juoksevaa tai tahmeampaa. Marinadi saa olla hieman paksumpaakin. Näitä seoksia on näppärä laittaa pestyihin sinappi- tai ketsuppipulloihin ja pursotella siitä grillattavien päälle. Mutta toki ne voi levittää pienestä kulhosta sudillakin. Marinointiin sopii mainiosti viinit, puna-, valko- sekä roseeviinit. Kokeilemisen arvoisia ovat myös maito ja piimä. Kannattaa rohkeasti kokeilla ja vaihdella uusia ja oudompiakin keinoja.
Makkara lienee yleisin grillituote! Niitähän on joka lähtöön ja miltei kaikille löytyy omansa. Niin sekasyöjille, kasvissyöjille, vegaaneille ja jopa FodMappia noudattaville. Lihatuotteista possun ja naudan ohessa kannattaa muistaa riista ja siipikarja vaihtoehdot. Myös sisäelimet ovat kokeilemisen arvoisia. Erityisesti haluan mainita maksan, mikä on herkullinen suosikkini. On tärkeää, että possun ja siipikarjan lihat muistaa kypsentää kypsiksi ja sitä helpottaa esikypsentäminen. Muut lihat voi jättää puoliraaoiksi tai jopa raaemmiksi makumieltymysten mukaan.
Kala ja mereneläväisten suhteen on syytä olla tarkka, ettei
kypsennä niitä liikaa. Siten mehevyys ja rakenne säilyvät pehmeinä. Täytetyt
kokonaiset kalat ovat grillipöydässä näyttäviä. Vaihtelua saa scampi -vartaista,
tuoreista tonnikalapihveistä ja
kampasimpukoista. Kalafileet kypsyvät erittäin nopeasti ja savutuspussissa
kaloja saa kätevästi savustettuakin grillin lämmössä.
Grilliaterioilla kannattaa suosia paljon kauden kasviksia, vihanneksia, sieniä, hedelmiä ja marjoja. Yhdessä niistä koostuu värikkäitä ja makumaailmoiltaan hersyviä komboja. Oletko jo grillannut munakoisoa, kesäkurpitsaa tai fenkolia? Entäpäs palsternakkaa? Haasta itsesi tänä kesänä ja kokeile aivan uusia makuja ja tuotteita. Tutustu rohkeasti. Ihastut!
Hiilihydraattilisukkeena voi vaihdella uusia perunoita, grillattua leipää, tortilloja, tacoja, riisiä tai makaronia. Tarjolle on tietysti hyvä laittaa myös raikkaita salaatteja. Kokonaisuuteen sopivana voi lisukkeena olla ateriakastiketta, kermaviilikastiketta ja salaatinkastiketta.
Varsinainen grillaaminen käy monella tavalla ja tekniikalla. Tuotteet voi grillata sellaisenaan, kokonaisena, pienempinä paloina, siivuina ja viipaleina. Vartaat ovat virkistäviä valmiiksi koottuja vaihtoehtoehtoja tai nyytit, joihin on helppo piilottaa monenlaisia raaka-aineita yhtä aikaa. Lisäksi moni tuote soveltuu täytettäväksi. Ei vain kokonaiset kalat, vaan myös paprikan, munakoison ja kesäkurpitsan puolikkaat.
Jälkiruokaakin pystyy grillaamaan. Isoja marjoja ja hedelmäpaloja kokoamalla saa raikkaita vartaita. Nyyteissä voi loihtia hauskoja makukimaroita. Myös köyhät ritarit onnistuvat grillaten. Puolikkaita hedelmiä on nopea valmistaa ja lisätä vaniljakastiketta, kinuskikastiketta, kermarahkaa tai pelkkää kermavaahtoa. Kokeilemisen arvoista on myös leipäjuusto ja hillon kera. Tai tikkupullan paistaminen grillin äärellä on hauskaa puuhaa. Jos jälkiruoan grillaaminen ei innosta, niin silloin voi turvautua perinteisiin kiisseleihin, lettuihin, vohveleihin, pannariin tai smoothiejuomiin. Kesäiset marjapiirakat ovat oiva aterian päätösruoka kahvin kera. Unohtaa ei sovi myöskään hedelmä- ja/tai marjasalaatteja.
Muuta huomioitavaa grilliaterioiden onnistumisessa ovat kattaminen, somisteet, musiikki, mahdollinen tunnelmavalaistus – koko miljöö! Ottakaa grillaamiseen mukaan ilo, riemu, yhdessä puuhastelu, kiireettömyys ja lapset!
Maukasta grillikesän jatkoa kaikille!
Nautitaan yhdessä rohkeasti ja luovasti!
Jutun kirjoittaja Irma Hellgren on ravitsemusteknikko sekä vertaistukihenkilö ja yhdistysaktiivi Uudenmaan keliakiayhdistyksessä
Kommentit
Lähetä kommentti