Keliaakikon makumuistoja - kokemustarinoita keliakiasta

Tänä vuonna moni paikallisyhdistys, kuten myös Uudenmaan keliakiayhdistys, täyttää 30 vuotta. Turun seudun keliakiayhdistys järjesti juhlavuoden kunniaksi kirjoituskilpailun aiheesta Keliaakikon makumuistoja. Saimme heiltä kaksi kirjoitusta jaettavaksi, joissa muistellaan omaa keliakiataivalta. Ehkä saat näistä kirjoituksista vertaistukea?


Kokemustarina 1

Sain keliakiadiagnoosin yläasteikäisenä. Muistan edelleen kuinka sain äidiltä puhelun koulusta lähtiessäni, ja siitä lähtien olen syönyt gluteenittomasti. Minusta on aina tuntunut että muille ihmisille minun keliakiani on ollut isompi juttu kuin se on ikinä ollut minulle. Sain diagnoosin nuorena, ja en oikeastaan ikinä kärsinyt pahoista oireista.

Useat kerrat olen kuunnellut järkyttyneitä kysymyksiä siitä mitä saan ja mitä en saa syödä. Aluksi ne ärsyttivät, nyt lähinnä huvittavat. 2000 luvun alussa keliakia oli toki sairautenakin vähemmän tunnettu, ja monille oli todella vaikea hahmottaa sitä mitä se käytännössä tarkoitti. Kysymyksiä ei enää useimmiten tule, nykyään ihmiset tuntevat keliakian sairautena paremmin. Sen lisäksi tuntuu, että ihmiset ovat muutenkin paremmin selvillä siitä mitä ruoka sisältää, ja kysymyksiä kuten ”saatko juoda maitoa tai saatko syödä perunaa” ei enää juuri tule.

Kun mietin keliaakikon muisteluita, tulee mieleen kuitenkin tilanteet, joissa keliakia tai siihen suhtautuminen on ärsyttänyt. Joskus ihmisillä oli tapana pyydellä anteeksi minulta, jos olivat päästäneet suustaan nautinnollisia ”mmh” ähkäisyjä syötyään seurassani jotain, joka sisältää gluteenia. Nykyään osaan kuitenkin nauraa näille tilanteille, ja rohkeammin sanoa, että se, että pyytää anteeksi on huomattavasti raivostuttavampaa kuin se että nautiskelee ääneen.

Gluteenittomuus on alun kankeuden jälkeen sujunut aina hyvin, ja vaikka ulkomailta onkin välillä vaikea löytää ruokaa, on vuosien harjaantuminen ruuan sisältöjen tuntemukseen jo antanut niin paljon ennakkotietoa siitä mitä voi ja mitä ei voi syödä että osaa jo ennalta löytää paikat joissa ruokaa luultavasti gluteenittomana saa.

Yksi syy gluteenittomuuden helppouteen itselläni löytyy varmasti siitä että olen diginatiivia sukupolvea. Internet on ollut todella hyvä keliaakikon ystävä, ja on sitä edelleen niin leivontaohjeista gluteenittomaan matkustukseen. Tutkin aina ennen matkaa (Suomeen tai ulkomaille) kohteen gluteenittomia ravintoloita, joten jo ennalta tietää mihin mennä. Internet on myös pullollaan hyviä vinkkejä gluteenittomaan ruuanlaittoon!

Elämme hyvää aikaa olla keliaakikko. Saan usein kaupassa käydessäni yllättyä iloisesti kun näen uuden mielenkiintoisen gluteenittoman tuotteen tai tuotteen, joka on saanut gluteenittoman merkinnän. Välillä jopa hämmennyn siitä miten hyviksi gluteenittomat tuotteet ovat kehittyneet viimeisen 15 vuoden aikana, ja olen useammin kuin kerran varmistellut tarjoilijoilta ruuan gluteenittomuutta vain siksi että se on ollut niin ”normaalin” näköistä. Joskus gluteenittomat ruuat näyttivät lähinnä kaikki vain valkoisilta riisikakkumöykyiltä, mutta ei enää.

Nimimerkki Keliakia shmeliakia – ei ongelmaa! Diagnoosista 15v.


Kokemustarina 2

Keliakiani todettiin vuonna 1989. Oli jotenkin helpottavaa kuulla syy moninaisiin iho-ongelmiini. Ihokeliakia oli minulle täysin vieras. Keliakia-ruokavaliosta tiesin jotakin, mutta tuohon aikaan gluteenittomat valikoimat olivat lähes olemattomat, joten ruokavaliolle siirtyminen loppuelämäksi tuntui kauhealta. Kun muistelen noita aikoja, mieleeni tulee, että jotenkin häpesin "tautiani". Tunsin olevani "ongelma" ja mielelläni otin omat eväät mukaan kun jonnekin lähdin. Keliakia sekoitettiin laktoosi-intoleranssiin ja siksi keliakiaruokavaliota sai selittää ystäville ja sukulaisille juurta jaksain. Kolmisen vuotta minulta kesti sopeutua keliakiaan. Sopeutumista helpotti sisareni saama keliakiadiagnoosi.

Ajasta ennen keliakiaa kaipaan eniten ruisleipää ja ruispuolukkapuuroa. Aloin heti diagnoosin jälkeen leipoa gluteenitonta. Kyllä ensimmäiset sämpylät ja pullat suorastaan murenivat lautaselle. Psyllium on mullistanut hiivataikinoiden tekemisen!

Keliakian alkutaipaleelta muistan riisikakut, joita usein sain kylässä suolaisena tarjottavana. Onneksi kaupan valikoimat ovat laajentuneet hurjasti ja minun ei ole tarvinnut syödä riisikakkuja vuosikymmeneen.

Matkustaminen on aina ollut keliaakikolle haastavaa. Kielikäännökset on oltava mukana ja silti on tarkastettava tuotteiden gluteenittomuus. Ikävä muisto on ulkomaanmatkalta, mihin osallistuin keliaakikkosisareni kanssa. Olimme varanneet Finnairilta meno- ja paluumatkalle gluteenittomat ateriat. Paluumatkalla tarjoilija toi nimeltä mainiten meidän ateriat leipineen. Emme epäilleet mitään, mutta matkan edetessä tunsin ihoni kutinan ja sisar valitti pahoinvointiaan. Kun lentokone laskeutui Helsinkiin, sisareni oksensi ja ympärillä olevat ihmiset katsoivat säälittävästi meitä. "Onpa rouvilla ollut rankka reissu" tuntui ilmeet kertovan. Selitykset gluteenista eivät varmaan tuossa tilanteessa uponneet.

Keliakiayhdistyksen tapahtumat ja matkat ovat aivan luksusta. Ei tarvitse kenellekään selittää mitään ja voi nauttia samoja tarjottava kuin muut. Kotona olen valmistanut alusta alkaen ruoat gluteenittomasti, vain leipä on erikseen.

Muutama vuosi sitten oli kysely, jossa pyydettiin nimeämään eläin, mikä olisi sopiva kuvaamaan keliakiaa. Jos olisin vastannut vuonna 1989 tuohon kysymykseen, vastaus olisi ollut elefantti. Nyt vuonna 2021 vastaus on pikkulintu, mikä sirkuttaa olkapäällä muistuttaen keliakiasta, minkä kanssa pystyy hyvin elämään.

Nimimerkki Yli 30 vuotta diagnoosista

 

Kommentit

Oma kuva
Uudenmaan keliakiayhdistys
Toimintamme edistää keliaakikoiden, ihokeliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien hyvinvointia ja motivoi sairauden hyvään hoitoon tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Yhdistyksemme lisää keliakian tunnettuutta toiminta-alueella. Järjestämme Uudellamaalla gluteenittomia tapahtumia, mm. vierailuja, luentoja, kokkauskursseja, lastentapahtumia ja tuote-esittelyjä. Olemme mukana myös muiden järjestämissä terveyteen liittyvissä tapahtumissa. Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan ja tekemään yhdessä! Lisätietoja: https://uusimaa.keliakiayhdistys.fi/