Gluteeniton himoleipuri

Haluaisitko maistaa uunituoreita, rapeita gluteenittomia kauraleipäsiä, joiden tuoksu huumaa koko keittiön? Pieni nokare voita tai margariinia kauraleipäsen päälle ja se on siinä. Täydellinen makuelämys! Vai haluaisitko herkutella suussa sulavalla puolukka-kinuskipiirakalla, joka meinaa viedä kieleen mennessään? Kukapa meistä ei voisi vastustaa tuoreen leivonnaisen tuoksua ja herkullista makua.


Milloin viimeksi leivoit? Tai kenties ystäväsi leipoi sinulle gluteenitonta? Itse leipomalla saat tuoreen leivonnaisen tuoksun kotiisi ja kaivattua vaihtelua kaupan valikoimiin. Rahapussi myös kiittää.

Minulle leipominen on ihanan rentouttava harrastus, jossa saan hyödyntää luovuuttani ja kokea onnistumisen iloa. Olen rakastanut aina leipomista, pikku tytöstä lähtien. Tykkään leipoa satokausiajattelun mukaisesti ja luonnon omia raaka-aineita hyödyntäen. Tällä hetkellä tulee leivottua paljon itse kerätyistä puolukoista ja suppilovahveroista. Vuodenaikojen teemapäivät ja juhlat myös innostavat kokeilemaan jotain uutta.


Ensi kosketuksen gluteenittomaan leivontaan sain kotitalousopettajaopiskelujeni aikana pitäessäni kaksi-iltaisen gluteenittoman leivonnan kurssin Vantaan kaupungilla. Gluteenittomia raaka-aineita ei paljon ollut tarjolla 1980-luvun puolivälissä. Eräs innokas kurssilainen toi minulle omia ohjeitaan, jotka olen visusti tallentanut aarteinani.

Usein olen miettinyt, kukahan oli se henkilö, joka antoi minulle nämä ohjeet?

Myöhemmin elämä johdatti minut töihin Keliakialiittoon, jossa gluteenittomuus oli osa elämääni ja intohimoani lähes parikymmenen vuoden ajan, toissa kesään saakka. Toiminnanjohtajan työni ohella osallistuin kolmen liiton julkaiseman leivonta- ja keittokirjan ”leipomiseen” yhdessä työkaverini Marjon kanssa: Herkuttelu sallittu, gluteeniton keittokirja, Hapanleivästä sacherkakkuun, gluteenittomia leivonnaisia sekä Kokkaa maailman makuja, gluteenittomasti. Lisäksi tein satunnaisesti reseptejä liiton muihin julkaisuihin ja sähköisiin kanaviin.

HIMOLEIPURI - gluteenitonta arkeen ja juhlaan

https://www.himoleipuri.fi/

Reilu vuosi sitten perustin kauan haaveilemani leivontablogin. Minulta kysyttiin usein reseptejä Instagram-tilillä julkaisemistani leivonnaista. Olin pitkään seurannut monia leivontablogeja, joissa usein kysytään, miten tämän ohjeen voisi tehdä gluteenittomana. Siitä syntyi itselleni ajatus perustaa gluteeniton leivontablogi. Gluteeniton leivonta on myös tarpeeksi haastavaa ja siksi innostavaa. Blogini nimi on Himoleipuri ja se on vapaaehtoistyöpanokseni gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville.

Reseptien suunnittelussa etenen maku edellä. Tavoitteeni on, että gluteenittomat leivonnaiseni ovat yhtä hyvänmakuisia ja -näköisiä kuin tavanomaiset. Herkuttelu kuuluu kaikille, myös erityisruokavaliota tarvitseville. Haluan resepteilläni rohkaista leipomaan. Teen helppoja reseptejä, joiden raaka-aineet löytyvät tavallisesta ruokakaupasta.


Olet varmaan huomannut, että gluteenittomien jauhoseosten koostumus vaihtelee. Monissa jauhoseoksissa on leivonnan apuaineita, kuten psylliumia tai ksantaania. Myös tärkkelyspohjaisten raaka-aineiden määrä seoksissa vaihtelee. Apuaineet sitovat itseensä nestettä ja tärkkelys turpoaa kypsyessään, jolloin jauhomäärää on useimmiten hyvä vähentää.

Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Piirakkapohjataikinat ja pikkuleipätaikinat kannattaa laittaa jääkaappiin vähäksi aikaa tekeytymään ennen leipomista. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Suolaisten piirakoiden pohjaan käytän usein perunahiutaleita. Pohjan rakenteesta tulee erinomainen ja maukas. Pieni nestelisäys taikinassa estää pohjaa murenemasta.

Kun leivot makeita leivonnaisia, kuten kakkuja ja pikkuleipiä, käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja pehmeää margariinia tai voita. Rasva helposti juoksettuu, jos lisäät munat kylminä. Jauhojen mittauksessa kannatta olla myös tarkka. Pienikin mittavirhe vaikuttaa lopputulokseen, varsinkin kun leipoo pikkuleipiä. Avaan kaatonokalliset jauhopaketit päältä, jolloin lusikalla on helppo nostaa tarvittava määrä jauhoja mitta-astiaan. Paketista kaatamalla helposti hurahtaa liikaa jauhoja mitta-astiaan. Ylimääräisen jauhojen saaminen takaisin pakettiin on myös hankalaa.


Gluteeniton leivonta onnistuu, kun on sopivat raaka-aineet ja toimivat ohjeet käytössä. Jos haluat kokeilla gluteenittomia reseptejäni, käy kurkkaamassa blogiani osoitteessa www.himoleipuri.fi.  Himoleipuri-nimellä minulla on myös Instagram-tili, Facebook-sivu ja Pinterest-tili. Saa seurata, tykätä ja jakaa!

 


 

Kaunista syksyn jatkoa ja leivotaan iloa elämään!

 

Leila Kekkonen

Himoleipuri-blogin kirjoittaja Lahdesta

Kommentit

  1. Some machines may seem at first as 1¢ machines, however 1xbet you can end up betting much more when you're not cautious. If you're looking for a coin tray, you might be looking for a while. Some casinos have reverted back to coin usage within the high restrict areas, because it takes much less time to play cash that it does to insert paper. But for machines of $500 denomination and better, you will need a ticket to play. You can pay with a earlier payout ticket, your member card, or money.

    VastaaPoista
  2. A cardroom operator could not have any direct economic SM카지노 curiosity in a poker sport performed in a chosen participant manner, aside from the rake. No wagering could also be} performed using money or other negotiable foreign money. Games could solely be performed using a wagering system whereby all players’ money is first converted by the house to tokens or chips which shall be used for wagering solely at that particular cardroom. Persons seeking cardroom occupational licenses, or renewal thereof, shall make application on forms prescribed by the fee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Oma kuva
Uudenmaan keliakiayhdistys
Toimintamme edistää keliaakikoiden, ihokeliaakikoiden ja muiden gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevien hyvinvointia ja motivoi sairauden hyvään hoitoon tarjoamalla tietoa ja vertaistukea. Yhdistyksemme lisää keliakian tunnettuutta toiminta-alueella. Järjestämme Uudellamaalla gluteenittomia tapahtumia, mm. vierailuja, luentoja, kokkauskursseja, lastentapahtumia ja tuote-esittelyjä. Olemme mukana myös muiden järjestämissä terveyteen liittyvissä tapahtumissa. Tervetuloa mukaan yhdistyksemme toimintaan ja tekemään yhdessä! Lisätietoja: https://uusimaa.keliakiayhdistys.fi/