Haluaisitko maistaa uunituoreita, rapeita gluteenittomia kauraleipäsiä, joiden tuoksu huumaa koko keittiön? Pieni nokare voita tai margariinia kauraleipäsen päälle ja se on siinä. Täydellinen makuelämys! Vai haluaisitko herkutella suussa sulavalla puolukka-kinuskipiirakalla, joka meinaa viedä kieleen mennessään? Kukapa meistä ei voisi vastustaa tuoreen leivonnaisen tuoksua ja herkullista makua.
Milloin viimeksi leivoit? Tai kenties ystäväsi
leipoi sinulle gluteenitonta? Itse leipomalla saat tuoreen leivonnaisen tuoksun
kotiisi ja kaivattua vaihtelua kaupan valikoimiin. Rahapussi myös kiittää.
Minulle leipominen on ihanan rentouttava harrastus,
jossa saan hyödyntää luovuuttani ja kokea onnistumisen iloa. Olen rakastanut
aina leipomista, pikku tytöstä lähtien. Tykkään leipoa satokausiajattelun
mukaisesti ja luonnon omia raaka-aineita hyödyntäen. Tällä hetkellä tulee
leivottua paljon itse kerätyistä puolukoista ja suppilovahveroista. Vuodenaikojen
teemapäivät ja juhlat myös innostavat kokeilemaan jotain uutta.
Ensi kosketuksen
gluteenittomaan leivontaan sain kotitalousopettajaopiskelujeni aikana
pitäessäni kaksi-iltaisen gluteenittoman leivonnan kurssin Vantaan kaupungilla.
Gluteenittomia raaka-aineita ei paljon ollut tarjolla 1980-luvun puolivälissä. Eräs
innokas kurssilainen toi minulle omia ohjeitaan, jotka olen visusti tallentanut
aarteinani.
Usein olen miettinyt, kukahan oli se henkilö, joka antoi minulle nämä ohjeet? |
Myöhemmin elämä johdatti minut töihin Keliakialiittoon, jossa gluteenittomuus oli osa elämääni ja intohimoani lähes parikymmenen vuoden ajan, toissa kesään saakka. Toiminnanjohtajan työni ohella osallistuin kolmen liiton julkaiseman leivonta- ja keittokirjan ”leipomiseen” yhdessä työkaverini Marjon kanssa: Herkuttelu sallittu, gluteeniton keittokirja, Hapanleivästä sacherkakkuun, gluteenittomia leivonnaisia sekä Kokkaa maailman makuja, gluteenittomasti. Lisäksi tein satunnaisesti reseptejä liiton muihin julkaisuihin ja sähköisiin kanaviin.
HIMOLEIPURI - gluteenitonta arkeen ja juhlaan
Reilu vuosi sitten perustin kauan haaveilemani leivontablogin. Minulta kysyttiin usein reseptejä Instagram-tilillä julkaisemistani leivonnaista. Olin pitkään seurannut monia leivontablogeja, joissa usein kysytään, miten tämän ohjeen voisi tehdä gluteenittomana. Siitä syntyi itselleni ajatus perustaa gluteeniton leivontablogi. Gluteeniton leivonta on myös tarpeeksi haastavaa ja siksi innostavaa. Blogini nimi on Himoleipuri ja se on vapaaehtoistyöpanokseni gluteenitonta ruokavaliota tarvitseville.
Reseptien suunnittelussa etenen maku edellä. Tavoitteeni on, että gluteenittomat leivonnaiseni ovat yhtä hyvänmakuisia ja -näköisiä kuin tavanomaiset. Herkuttelu kuuluu kaikille, myös erityisruokavaliota tarvitseville. Haluan resepteilläni rohkaista leipomaan. Teen helppoja reseptejä, joiden raaka-aineet löytyvät tavallisesta ruokakaupasta.
Olet varmaan huomannut, että gluteenittomien jauhoseosten
koostumus vaihtelee. Monissa jauhoseoksissa on leivonnan apuaineita, kuten
psylliumia tai ksantaania. Myös tärkkelyspohjaisten raaka-aineiden määrä
seoksissa vaihtelee. Apuaineet sitovat itseensä nestettä ja tärkkelys turpoaa
kypsyessään, jolloin jauhomäärää on useimmiten hyvä vähentää.
Gluteenittomat taikinat ovat usein löysiä. Piirakkapohjataikinat ja
pikkuleipätaikinat kannattaa laittaa jääkaappiin vähäksi aikaa tekeytymään
ennen leipomista. Tämä helpottaa taikinan käsittelyä. Suolaisten piirakoiden
pohjaan käytän usein perunahiutaleita. Pohjan rakenteesta tulee erinomainen ja
maukas. Pieni nestelisäys taikinassa estää pohjaa murenemasta.
Kun leivot makeita leivonnaisia, kuten kakkuja ja pikkuleipiä, käytä huoneenlämpöisiä kananmunia ja pehmeää margariinia tai voita. Rasva helposti juoksettuu, jos lisäät munat kylminä. Jauhojen mittauksessa kannatta olla myös tarkka. Pienikin mittavirhe vaikuttaa lopputulokseen, varsinkin kun leipoo pikkuleipiä. Avaan kaatonokalliset jauhopaketit päältä, jolloin lusikalla on helppo nostaa tarvittava määrä jauhoja mitta-astiaan. Paketista kaatamalla helposti hurahtaa liikaa jauhoja mitta-astiaan. Ylimääräisen jauhojen saaminen takaisin pakettiin on myös hankalaa.
Gluteeniton
leivonta onnistuu, kun on sopivat raaka-aineet ja toimivat ohjeet käytössä. Jos
haluat kokeilla gluteenittomia reseptejäni, käy kurkkaamassa blogiani
osoitteessa www.himoleipuri.fi.
Himoleipuri-nimellä minulla on myös
Instagram-tili, Facebook-sivu ja Pinterest-tili. Saa seurata, tykätä ja jakaa!
Kaunista
syksyn jatkoa ja leivotaan iloa elämään!
Leila
Kekkonen
Himoleipuri-blogin
kirjoittaja Lahdesta
Some machines may seem at first as 1¢ machines, however 1xbet you can end up betting much more when you're not cautious. If you're looking for a coin tray, you might be looking for a while. Some casinos have reverted back to coin usage within the high restrict areas, because it takes much less time to play cash that it does to insert paper. But for machines of $500 denomination and better, you will need a ticket to play. You can pay with a earlier payout ticket, your member card, or money.
VastaaPoistaA cardroom operator could not have any direct economic SM카지노 curiosity in a poker sport performed in a chosen participant manner, aside from the rake. No wagering could also be} performed using money or other negotiable foreign money. Games could solely be performed using a wagering system whereby all players’ money is first converted by the house to tokens or chips which shall be used for wagering solely at that particular cardroom. Persons seeking cardroom occupational licenses, or renewal thereof, shall make application on forms prescribed by the fee.
VastaaPoista