Keliakia ja gluteenittomuus ei ole este matkustelulle. Reissussa pärjää kun pakkaa mukaan positiivisen asenteen, reippaan mielen ja uteliaisuutta. Erityisruokavalio voi tosin vaatia hieman enemmän vaivaa. On tutkailtava sopivia kohteita, hotelleja, ravintoloita, kahviloita jne. Mutta se on mukavaa puuhaa, kuten muukin matkalle valmistautuminen. Suunnittelu on tärkeää, jos haluaa varmistella asioita etukäteen. Toki voi hypätä suoraan seikkailuun ja selvitellä asioita vasta paikan päällä.
Itse pyörin netissä useamman kerran löytääkseni hotellimme läheltä kivoja ruokapaikkoja. Joskus kysyn kyseisen maan tai kaupungin paikallisesta keliakialiitosta tai –yhdistyksestä vinkkejä tai tutkailen heidän verkkosivustojaan netissä. Myös blogit ovat mainioita, niistä löytyy myös hyviä vinkkejä. Ja tietenkin ravintoloiden sivustoilta voi saada jo käsityksen onko paikka sellainen jonne keliaakkona voin mennä. Joissakin maissa (esim. Italiassa ja Espanjassa) on jo käytössä merkkijärjestelmä jonka avulla on helppo tunnistaa ravintolat ja kahvilat, jotka tarjoavat gluteenittomia annoksia. Joillakin ravintoloilla on omat menulistansa erityisruokavalioille ja allergioille.
Vinkit matkalle:
- Ilmoita etukäteen hotelliin, että tarvitset gluteenittoman aamiaisen (ja/tai ateriat). Jos olet ryhmämatkalla, ilmoita matkanjärjestäjälle.
- Varmista lentoyhtiöltä onko lennolla tarjolla aterioita ja saako sellaisen tilattua gluteenittomana.
- Halutessasi voit käydä jo lentokentällä syömässä tai kahvittelemassa ja varata samalla vaikkapa evästä mukaan. Mikä on sen mukavampaa kuin aloittaa matka kaikessa rauhassa lentokentällä kahvitellen tai nauttien aamiaista.
- Tutustu Keliakialiiton verkkosivuilla Matkalla-osioon.
- Ota kyseisen maan kielikäännös keliakiasta/gluteenittomasta ruokavaliosta mukaan. Varmista myös onko maassa useita virallisia kieliä tai jostain muusta syystä on hyvä olla useampi kieliversio. Jos sinulla on allergioita tai muita erityisruokavalioita, liitä tiedot kielikäännökseen.
- Varaa varmuuden vuoksi esim. keksejä, energiapatukoita, hedelmiä tms. välipaloiksi lennoille. Koneesta ei välttämättä voi ostaa mitään. On myös mahdollista, että etukäteen tilattu gluteeniton ateria ei ole tullutkaan koneeseen mukaan.
- Varmista voiko kohdemaahan viedä elintarvikkeita.
- Hotellissa kannattaa ensimmäisenä aamuna aamiaisella heti kertoa gluteenittomuudesta, vaikka olisit asian etukäteen ilmoittanutkin. Minun kokemukseni on, että mitä parempi hotelli, sen helpompi on löytää aamiaispöydästä gluteenitonta syötävää. Itse en kuljeta esim. leipää matkoille mukana ollenkaan. Mutta niin kannattaa tehdä, jos haluaa leipää eikä ole varma saako sitä aamiaisella.
- Tutki netistä myös kauppojen gluteeniton tarjonta, jos haluat ostaa paikan päällä esim. leipää tai muuta ruokaa.
- Kuten muuallakin, kannattaa kysellä, selvittää ja varmistella ja ehkä vielä uudestaan varmistella.
Oma kokemukseni on, että asiakasta halutaan palvella, joten nälkäisenä ei tarvitse olla. Voi toki olla niin ettei niitä hampurilaisia, pizzoja ja pullia välttämättä löydy gluteenittomana. Mutta muuta ruokaa kylläkin.
Lomamatka on aina ihana seikkailu, kuljetaan sitten merellä, maalla tai vuorella. Olennainen osa lomamatkaa on omasta mielestäni hyvä aamiainen ja herkulliset illalliset eli onnistuneet ateriakokemukset. Antoisia matkoja!
Jutun kirjoittajasta:
Olen Uudenmaan keliakiayhdistyksen hallituksen jäsen Sirpa. Olen ollut mukana keliakiatoiminnassa noin 20 vuotta. Yksi muista harrastuksistani on matkustelu, josta kirjoitan tämän ensimmäisen blogipostaukseni. Tulen jatkossa kertomaan omista matkakokemuksistani enemmänkin. Kannustan aina keliaakikkoja matkustamaan, toki huomioiden ilmastonmuutoksen. Ilmastonmuutosta voi onneksi torjua monella eri tavalla ja matkustaa voi myös kotimaassa tai ihan kotinurkilla.
Teksti ja kuvat: Sirpa Salonen
Kommentit
Lähetä kommentti